Must read: verantwoord in de zon met kids


Bakken in de zon met tropical brown, het liefst met carrot en veel olie erin......
Ik kan me er nu niets meer bij voorstellen maar dit vond ik vroeger normaal. De tijden zijn veranderd en ondertussen weten we veel beter wat de zonkracht kan doen. In de zon met kids is ook best wel een dingetje. Wanneer je verbrandt door de zon beschadigen huidcellen, die bij een kinderhuid niet de kans krijgen om te herstellen door de snelle groei. Alle reden dus om hier bij stil te staan om alle ernstige gevolgen eventueel later voor te zijn.

Tip voor verantwoord zonnen in de zon met kids? En wat zijn de misverstanden ? Lees mee....

Uit de zon

Eigenlijk is de allerbelangrijkste tip om de zon te vermijden tussen 12 en 3. Lekker op tijd naar het strand of  zwembad en na de lunch even uit de zon. Een siësta of lekker chill in de schaduw dan kun je na drieën weer (ingesmeerd) genieten van een heerlijk zonnetje. De zon staat tussen 12 en 3 het hoogst en heeft dan de meeste uv straling. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan want qua planning komt dit niet altijd uit. Misschien lukt het de eerste dagen en kan de (kinder) huid even wennen aan de felle zon. Een baby onder één jaar kun je het beste merendeel uit de zon houden. Lekker ingesmeerd met zonnehoedje in de schaduw.

Zonnebrand 

In de zon is het een kwestie van rijkelijk smeren om de twee uur het liefst met een minimale factor 30. Waarom geen factor 50? Dermatologisch onderzoek toont aan dat factor 30 je 97 % beschermt en bij een factor 50 is dat 98 %. Daar komt bij dat men denkt langer in de zon te kunnen blijven met factor 50. Op vakantie is een factor 30 dus in principe genoeg. Geeft een duurder merk betere bescherming ? Nee, zolang er UVA en een UVB filter in zitten geeft elk merk dezelfde bescherming. Een duurder merk zonnebrand zorgt vaak voor wat extra's zoals hydratatie of fijnere textuur. Het allerbelangrijkste is dat je rijkelijk ( een dikke laag crème ) smeert, het goed laat in trekken en dit om de twee uur herhaalt en elke keer na het zwemmen.

UV Kleding 

Om helemaal zeker te zijn dat je kind 98 % beschermt is voor die lange zwemsessies of tijdens het zandkastelen bouwen dan is UV zwemkleding ideaal. Het afwisselen van UV zwemkleding en zonnebrandcrème smeren is een goede optie. De UV zwemkleding van nu zijn gemaakt van sneldrogend en licht materiaal. Een te gek cool merk is Beach & Bandits. Sun safe en super coole prints. Beach & Bandits werkte samen met Eef Lillemor  De limited edition is er in een panda print voor sweet girls en de whale print voor stoere boys. Ze vliegen de winkel uit. De gehele toffe collectie van Beach & Bandits vind je hier.foto credits: Beach & Bandits

Zonnige misverstanden

☼ Onder de parasol kun je niet verbranden ?
De parasol houdt de helft UV straling tegen. Smeer de kids dus ook in onder de parasol.

☼ Op het terras achter glas hoef je niet te smeren?
Hetzelfde advies, blijven smeren.

☼ Zonnebrandcrème kun je niet niet langer dan een jaar bewaren?
Op de achterkant van de zonnebrandcrème staat de houdbaarheid: 12 maanden na openen. Na onderzoeken door Test-aankoop blijkt dat wanneer je de zonnebrandcrème goed afsluit, koel, droog en uit de zon bewaard, je de fles langer dan een jaar kunt gebruiken zonder dat de factor halveert. Wil je het zeker voor het onzekere nemen, ruikt de crème niet lekker meer of is de textuur anders? Koop dan altijd een nieuwe fles zonnebrandcrème.

☼ Met een t shirt aan op het strand hoef ik niet te smeren?
Gedeeltelijk waar. Een wit t shirt heeft ongeveer factor 10. Ga je met een t shirt zwemmen dan halveert deze factor. Donkere kleuren beschermen beter maar nog altijd beter is UV zwemkleding en goed blijven smeren.

☼ Ik hoef niet te smeren op een bewolkte dag?
De UV straling is veel minder door bewolking  maar de zon kan weerkaatsten tegen een wolk en dat kan de zonkracht intenser maken Blijf dus ook smeren op bewolkte dagen.

Tijdens het schrijven van deze blog besefte ik me dat ik de kids wel regelmatig insmeer maar zeker niet vaak genoeg en een dikke laag al helemaal niet. En bij het gebruik van factor 50 denk ik dat ik wel even vooruit kan. Een eyeopener dus.

Lekker smeren en have fun in de ☼ sun.

Liefs,

Nuria ♥

Geen opmerkingen

Back to Top