Tips & inspiratie voor kindernamen

Daan en Anna, de populairste babynamen van 2016. Gisteren werd de lijst met populairste kinderen namen van 2016 bekend gemaakt door de Sociale Verzekeringsbank.

Babynamen? Het heeft me altijd gefascineerd. Zelfs ver voor mijn eerste zwangerschap vond ik het leuk om er over te lezen en fantaseren. Stiekem vind ik het ook heel interessant hoe anderen hun kinderen noemen. Mijn oog valt in de bladen altijd op namen of celebrity baby nieuws bij RTL Boulevard. Geen idee waar deze voorliefde vandaan komt en waarom ik de meeste alle babynamen onthoud.

Het voelde dan ook heel speciaal en  verantwoordelijk toen het moment daar was en we zelf een naam voor onze eerste dochter mochten bedenken. Onze zoektocht kon beginnen. Welke sites heb ik bezocht, waar haalde ik inspiratie vandaan? En wat is ons verhaal achter de namen van onze dochters. Ik deel het graag met jullie.

Inspiratie websites

Een site die je zeker niet mag missen tijdens de zoektocht naar een babynaam is  voornamelijk.nl. Deze site staat bomvol inspiratie, feitjes, nieuwsberichtjes, hot or not, bekende baby's en nog veel meer.  Ik kijk nu nog weleens op deze site. Voornamelijk.nl staat vol met specifieke lijstjes, van hockeynamen tot hippe en klassieke namen en ie, ee of oe namen. Zeker even kijken naar deze zeer complete website.

De site zeevannamen.nl richt zich op de zoektocht naar de mooiste naam  met 24000 namen in het bestand. Je kunt zoeken op eerste en laatste letter, kenmerk van de naam ( lief, stoer, klassiek of hip bv. ) of een suggestie bij een naam, handig wanneer je een naam voor een broertje of zusje zoekt. Een leuke naam vinden is veel namen bekijken. Onder de button inspiratie krijg je bij elke druk op de knop zomaar wat namen in beeld. Uiteenlopende namen qua stijl en dus ideaal voor inspiratie. Wie weet komt er iets voorbij waar je nog nooit aan hebt gedacht.
Regelmatig een paar namen in je email? Geef je email adres op en zeevannamen.nl stuurt je een handvol per email, erg handig.

Bij twijfel? 

Twijfel je tussen twee namen of welke tweede naam is nu het leukst? Dan is het soms wel fijn om een ander een mening te vragen. Omdat je de naam niet wilt verklappen kun je dit natuurlijk niet aan je beste vriendin vragen. Denk dan eens aan een forum zoals zwangerschapspagina.nl/babynamen waar je je anoniem kan aanmelden. Je stelt een vraag en er komen vaak veel reacties en suggesties. Je kunt er ook een poll aanmaken en kijken waar de meeste stemmen voor komen. Best leuk om eens te kijken wat een ander vindt. 

Rockingnames

Ben je op zoek naar een aparte naam dan is het boek Rockingnames een absolute musthave.
Ik heb het boek al vaak uitgeleend aan zwangere vriendinnen. 
Fotograaf Timo Sorber, vader van Silver en Elvis portretteerde 50 kinderen met een bijzondere naam en vroeg de ouders naar de verhalen achter de naam. Wat dacht je van namen als Zon of Alaska en Amour Dore. Helaas is de gedrukte versie uitverkocht maar de digitale versie is te verkrijgen via rockingnames.nl  voor EUR 4,95 (speciale winterprijs) Naast de 50 kinderportretten staan er nog 20.000 babynamen in.

Geboortekaartjes

Een andere inspiratiebron voor kindernamen en vooral wanneer je op zoek bent naar een tweede naam zijn de online geboortekaartjes sites.
Laat je inspireren op de verzamelsite www.allenieuwegeboortekaartjes.nl en bekijk de voorbeeldkaartjes.

Of even smullen op de site van de namenfluisteraar waar een lijst staat met de meest opvallende namen van 2016

Het verhaal achter de naam

Het vehaal achter de namen van onze twee dochters is eigenlijk niet zo spannend. Het belangrijkste bij onze keuze is het moment geweest dat we allebei het gevoel hadden dit is dé naam. Ik hoopte altijd dat dat moment zou komen. Voordat je aan een namenlijstje of favorieten begint heb je in je hoofd vaak al een idee of voorwaarden. Bij ons was dat een lieve vrouwelijke naam, liefst met twee lettergrepen, op 1 manier uit te spreken en liever geen top 10 naam. Ik vond zelf een namen met de F mooi, zoals Feline of Fiene, Felisa en Felina. Na veel lijstjes namen en twijfel bij veel namen noemde ik Senna en  zei Sander nee dat is het niet. En Fenna? (en favoriete naam van mij) en Sander riep enthousiast JA. Hij kende de naam niet maar wist gelijk, dit is de naam. In 2010 was Fenna nog niet zo populair en stond ver buiten de top 20 maar sinds de komst van het karakter Fenna Kramer gespeeld door Wendy van Dijk in Moordvrouw stond Fenna in 2013 op nummer 6 in de top 10 en in 2014 op 11. Dat kan dus ook gebeuren dat een naam ineens populair wordt. De tweede naam is Olivia, een mooie vrouwelijk naam die Sander mooi vond als eerste naam. Prachtig maar wat mij betreft een te lange eerste naam. Het is dus Fenna Olivia geworden.

Ik vond het op zoek gaan naar een tweede meisjesnaam moeilijker want voor je gevoel heb je de mooiste naam al gekozen. Des te meer uitdaging om een geweldig naam voor Fenna dr zusje te bedenken. Een naam die we allebei mooi vonden en over hebben getwijfeld is Julia. Een top 3 naam. Niet voor niets natuurlijk maar we wilden toch voor naam gaan die minder populair is/was. Felina is een naam die we bij Fenna al hadden geroepen maar dat vonden we een te lange naam. Lina hadden we in onze omgeving gehoord en klinkt lief en vrouwelijk, past mooi bij Fenna. Ik weet nog dat we in Duitsland op vakantie waren en bij een marktkraampje naam stempels zagen liggen. Ik zag de stempel met de naam Lina en toen Sander zei koop m maar, wist ik genoeg.
Dit is de naam: Lina en Julia paste daar heel mooi achter als tweede naam.
Heel blij en trots op onze twee mooie meiden met voor ons de mooiste namen:
Fenna Olivia en Lina Julia.

Het uitkiezen van een naam is een kwestie van persoonlijke smaak. Wat mij betreft is het allerbelangrijkste dat je voor 100% achter de naam staat en naar je gevoel luistert.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan? Ik hoor graag het verhaal achter de naam.
Laat een reactie achter!


Liefs,

Nuria ♥

Geen opmerkingen

Back to Top