6 x van die dagelijkse mamadingen

27 september 2010 werd ik voor het eerst mama van onze dochter Fenna en 4 mei 2013 kwam onze tweede dochter Lina na bijna 42 weken blakend ter wereld. Het is met recht het allermooiste wat er is mama zijn.

Nu heeft Moeder Natuur er gelukkig voor gezorgd dat een baby zo'n 9 maanden nodig heeft om te groeien zodat je tijdens de zwangerschap tijd hebt om je fysiek en mentaal voor te bereiden en een......heleboel baby stuff aan te schaffen. Je kunt je op het moederschap voorbereiden en er een goede voorstelling van maken hoe het is om mama te zijn. Toch zijn er van die dagelijkse mama dingen die je niet had verwacht of over na hebt gedacht.

1. Emotionele Rollercoaster

Tijdens de zwangerschap stappen je emoties in een achtbaan waar ze na 9 maanden de top bereiken en na de geboorte belanden op de welbekende roze wolk. Tranen van geluk die dezelfde week kunnen veranderen in kraamtranen. Zoals een goed achtbaan betaamd gaat de rit dus van heel hoog naar heel laag. Van het grootste geluk naar angstig onzeker naar grote verantwoordelijkheid, van super trots naar intens verliefd. Je emoties beleven de ultieme ride die ouderschap heet en met de tijd en jaren ook veranderen.

Zo kun je de kids weleens achter het behang plakken om ze er ook met veel liefde weer vandaan te halen. Zijn er momenten dat je het liefst door de grond verdwijnd als je peuter besloten heeft niet meer te gaan lopen in een winkelcentrum en bij elke reden die je aandraagt harder gaat huilen om elkaar daarna weer plat te knuffelen bij thuiskomst omdat je de liefste mama bent. Deze emotionele rollercoaster is heftig maar wel het mooiste ritje van je leven.


2. Afleidmanoeuvres

Het is een skill die elke mama onbewust bezit en toepast. Het welbekende afleiden. Net even wat anders zeggen of doen en wat kinderen niet verwachten zorgt direct voor afleiding. Laatst had Lina wat minder zin in het kinderdagverblijf en deed ik net of ik de weg niet meer wist. Bij elke hoek liep ik de verkeerde kant op. Neeee mam het is die kant. Oh ja?! Met een grote lach liep ze uiteindelijk naar binnen en begon de dag veel beter.

Bij een lange wandeling is er altijd wel één die moe is of geen zin heeft om verder te lopen. Een opdrachtje, liedje zingen of vragen stellen en we zijn weer een paar honderd meter verder. Ik merk dat ik het ook bij andere kinderen doe en het ook werkt. De kunst van het afleiden bespaart je dus een hoop moeilijke situaties. 

3. Multitasken 

Vrouwen zijn goed in multitasken en met kinderen erbij wordt dit multitasken in het kwadraat. Met gemak smeer je de boterhammen, al bellend en beantwoord je het vragenvuur van de kids. Met één oog hou je je peuter in de gaten,  terwijl je al kletsend met je vriendin, de baby verschoond, easy peasy.4. Smelt momenten

Mama zijn is ook een aaneenschakeling van smeltmomenten. Intens geluk wanneer ze rennend op je afkomen en de dikste knuffel geven met die kleine armpjes om je heen.

Maakt m'n hart een sprongetje wanneer ik de zusjes lief samen zie spelen. Fenna, die als grote zus Lina uitlegd en verteld hoe het straks op de basisschool zal zijn. Ze een boekje vol trots voorleest aan Lina. Die gesprekjes die ik ze hoor voeren terwijl ik stiekem meeluister....zucht...zo lief.

Ik smelt elke avond wanneer ik ze heerlijk zie slapen met die mooie onschuldige slapende koppies. Wat is het toch mooi om mama te zijn.

5. Het is een fase

Het is een fase, hoe vaak ik mezelf dit heb horen zeggen is niet meer te tellen. Natuurlijk ontwikkelt een kind zich in bepaalde fases. Baby, dreumes, peuter en kleuter. De fase: ik stop alles in m'n mond, ik vind alles lekker, ik eet lekker niks tot de fase ik wil alles zelluf doen. Het is een fase is dé houvast van elke ouder. Is het geen fase dan bestempelen we het gewoon tot fase want dat betekent dat het goed komt en dat is alles wat je wilt horen. Heerlijk!
Tip: Het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een fase is ook een goed mantra.

6. Leugentje om best wil

We leren onze kinderen dat ze altijd de waarheid moeten vertellen terwijl wij tijdens het ouderschap zo'n 3000 keer liegen is uit onderzoek gebleken. Dit zijn natuurlijk allemaal leugentjes om bestwil om het voor jou en de kids makkelijker te maken. Sinterklaas is toch wel de opperleugen en loopt het aantal leugentjes vanaf half november tot en met 5 december hoog op.
Het zijn ongeveer 20 leugentjes per dag die moeders aan hun kids vertellen.
Zo zijn de koekjes vaak ineens op en is het om 9 uur volgens jou middernacht en slapen alle kindjes allang!  De kerstman, de tandenfee, dat je van spinazie sterk wordt en vierkanten ogen krijgt van te dicht bij de tv zitten. Zonder moeite hoor ik het mezelf zeggen maar met de beste bedoelingen. Altijd.


Je kunt mama ook vervangen door papa behalve bij punt 3 want daar zijn wij nu eenmaal beter in. Sorry mannen!

Liefs,

Nuria♥

Geen opmerkingen

Back to Top